Αποφάσεις ΤΕ

Κείμενα Αποφάσεων Συνελεύσεων Τοπικών Επιτροπών ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Συνέλευση ΤΕ Ηρακλείου (25/10)


Γενική Συνέλευση της Τοπικής Επιτροπής Ηρακλείου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 25/10/11
Πρακτικά:
1. Έναρξη συνέλευσης (ώρα 19:30)  
2. Τοποθετήσεις - ομιλίες από μέλη της Τ.Ε. Ηρακλείου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
3. Λήξη τοποθετήσεων (ώρα 21:15)
4. Με βάση την ενημέρωση από την τεχνική γραμματεία τα παρόντα μέλη είναι 82.
5. Τοποθέτηση τεχνικής γραμματείας:
Επειδή η γραμματεία δεν κατέληξε ομόφωνα για το αν η σημερινή γενική συνέλευση μπορεί να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, τίθεται το ζήτημα στα μέλη να εκφράσουν την άποψή τους για τη δυνατότητα ή μη να αποφασίσει για τροπολογίες επί του κειμένου θέσεων του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ή για οτιδήποτε άλλο.
6. Κατάθεση ψηφίσματος:
Πρόταση: Κ. Γ. (μέλος προεδρείου, μέλος νΚΑ): Η γ.σ. έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει για τροπολογίες επί του κειμένου θέσεων του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ή να τοποθετηθεί για κάποιο ζήτημα επί του κειμένου.
Τοποθέτηση κατά, της παραπάνω πρότασης: (Μ.Β. μέλος προεδρείου, μέλος ΣΕΚ): Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα καλεί σε καταψήφιση της πρότασης γιατί θεωρούμε τις θέσεις συναινετικά συνταγμένες από όλες τις τάσεις που υπάρχουν και στην σημερινή συνέλευση και δεν μπορούν να μπαίνουν διαφωνίες εκ των υστέρων. Επίσης γιατί δεν μπορεί η κάθε συνέλευση να αλλάζει τις θέσεις κατά πως τη βολεύει, αυτό θα οδηγήσει σε χάος. 
Προεδρείο: Για να υπερψηφιστεί η πρόταση και να περάσει απαιτούνται τα 2/3 των παρόντων μελών να ψηφίσουν υπέρ. Παρόντα μέλη με βάση την τεχνική γραμματεία είναι 82, δηλαδή χρειάζονται 54,66 ή 55 υπέρ.
Υπέρ: 54, Κατά: 24, Λευκά: 1, Παρών: 0, Σύνολο: 79
Προεδρείο: Με βάση το μέτρο 2/3 επί των παρόντων, η πρόταση δεν περνάει.
6. Ένσταση: Μ.Γ. (μέλος τεχνικής γραμματείας, μέλος νΚΑ):
Κατά τη διάρκεια της σημερινής γενικής συνέλευσης έλαβαν μέρος 82 μέλη της Τ.Ε. Ηρακλείου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παρ’ όλα αυτά την ώρα της ψηφοφορίας το σύνολο των ψηφισάντων είναι 79 και άρα τα παρόντα μέλη είναι 79 αφού δεν υπάρχει κάποιος που δεν έχει ψηφίσει. Άρα κατά τη γνώμη μου η πρόταση συγκεντρώνει παραπάνω από τα 2/3 των παρόντων (2/3 των 79 μελών = 52,6 ή 53) και άρα περνάει.
7. Τοποθέτηση: Τ.Δ. (μέλος τεχνικής γραμματείας, μέλος ΣΕΚ):
Εφόσον η γραμματεία μέτρησε τα παρόντα μέλη ως 82 και μόνο αυτή είχε τέτοια αρμοδιότητα, πρέπει να λάβουμε αυτόν τον αριθμό σαν αριθμό παρόντων.
8. Προεδρείο: Το προεδρείο αποφάσισε κατ’ εξαίρεση αυτή τη φορά και λόγω κακής συνεννόησης της γραμματείας καθώς και για να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή της γ.σ. να θεωρηθούν παρόντα μέλη από τώρα και μέχρι την λήξη της γ.σ. 82 μέλη (όσα δηλαδή ανακοινώθηκαν από την τεχνική γραμματεία για την εκλογή αντιπροσώπων και όχι οι 79 που είναι αυτή τη στιγμή).
9. Η πρόταση του Κ.Γ. ξανακατατίθεται προς ψήφιση.
Υπέρ: 55, Κατά: 24, Λευκά: 0 , Παρών: 0.  
Προεδρείο: Άρα η πρόταση υπερψηφίζεται και περνάει με βάση το μέτρο 2/3 επί των 82 παρόντων μελών, οπότε περνάμε στις προτάσεις επί του κειμένου θέσεων που τίθενται προς ψήφιση στο σώμα πριν από την εκλογή των αντιπροσώπων για την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
Για τις προτάσεις τροπολογιών ισχύει το μέτρο 2/3 επί των παρόντων μελών. Και πάλι κατ’ εξαίρεση και χωρίς να αποτελέσει προηγούμενο, θεωρείται ότι τα παρόντα μέλη είναι 82.
10. Τοποθέτηση ΣΕΚ: Για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω θα απέχουμε από τις ψηφοφορίες.
11.Τροπολογίες – Προτάσεις:
Τοποθέτηση: Μ.Γ. (μέλος νΚΑ): Εκ μέρους του Νέου Αριστερού Ρεύματος και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση καταθέτω τις παρακάτω προτάσεις για τροποποιήσεις επί του κειμένου θέσεων του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, οι οποίες έχουν γίνει γνωστές από την αρχή της σημερινής συνέλευσης , αφού μοιράστηκαν σε έντυπο σε όλα τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
1Η Τροπολογία: Στις θέσεις αναφέρει:
Θέση 9. Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι να ψάχνουν διαρκώς στηρίγματα στο χαρτί και της καταστολής και του ρατσισμού. Ξέρουν ότι σε αυτό το γήπεδο μπορούν να χτίζουν πιο εύκολα συναινέσεις αναμεταξύ τους και με τα ακροδεξιά δεκανίκια τους. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καταστείλει το κίνημα και να προωθήσει τη ρατσιστική ατζέντα για να αποπροσανατολίσει τη λαϊκή οργή και να σφυρηλατήσει την συνεργασία με το ΛΑΟΣ (που ψήφισε το Μνημόνιο), δίνει τα περιθώρια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής να εμφανίζονται σαν «αγανακτισμένοι πολίτες» και να επιχειρούν παρελάσεις τρομοκράτησης των μεταναστών, της αριστεράς και καταλήψεων στέγης του αντιεξουσιαστικού χώρου στο κέντρο της Αθήνας. Η αστυνομία χτυπάει με μανία τους διαδηλωτές, οργανώνει μαζικές επιχειρήσεις «σκούπα» κατά των μεταναστών και δίνει κάλυψη στους χρυσαυγίτες να δολοφονούν μετανάστες και να οργανώνουν ρατσιστικά πογκρόμ. Ο εκφασισμός και η «ατζέντα» της ακροδεξιάς μεταφέρεται επικίνδυνα από το πολιτικό περιθώριο στο κέντρο της πολιτικής σκηνής.
Προτείνουμε να αλλάξει και να αντικατασταθεί στην εξής κατεύθυνση:
«Το ζήτημα των “δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών” στο έδαφος της κρίσης παίρνει πολύ μεγάλες διαστάσεις, φτάνοντας σε παροξυσμό. Η βαθιά και ιστορική κρίση του καπιταλισμού αλλάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη φύση και το ρόλο που είχε το κράτος σε μια προηγούμενη περίοδο. Η αστική δημοκρατία σαν μορφή διακυβέρνησης και αντιπροσώπευσης μπαίνει και αυτή σε μία πολιτική κρίση. Η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό επιλέγει την ρήξη με τις μορφές κοινωνικής συναίνεσης και προσπαθεί να ξεπεράσει αυτή την κρίση με μια συνολική αντιδραστική στροφή στο ζήτημα του κράτους, της δημοκρατίας και των ελευθεριών. Δεν είναι απλά μια πολιτική επιλογή της συγκυρίας από μερίδες του συστήματος και των κομμάτων τους αλλά βαθιά συντηρητική στροφή, οργανικά δεμένη με την επίθεση που διεξάγει το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων. Ο ρόλος του κράτους πρόνοιας και τα κερδισμένα με αγώνες δικαιώματα και ελευθερίες εξαφανίζονται και αναδύεται ο ρόλος ενός κράτους στρατηγείου χωρίς καμία κατάκτηση ενσωματωμένη σε αυτό.
Η αντιδραστική μετάλλαξη του κράτους μετατρέπει την κοινοβουλευτική “δημοκρατία” σε αδειανό πουκάμισο (υπερεθνικές συμφωνίες που δεν επικυρώνονται ούτε από το κοινοβούλιο, καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, κατάργηση επιτροπών και θεσμών που επηρέαζε έστω και ελάχιστα το λαϊκό κίνημα, σύμφυση των αστικών κομμάτων με επιχειρηματικούς κύκλους και ΜΜΕ, δραματική αναβάθμιση της καταστολής, επέμβαση διεθνών οργανισμών καταστολής πλήθους και ελέγχου των συνόρων, βαθύτερη εμπλοκή στο άρμα του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ισραήλ). Σε αυτό το έδαφος, ιδιαίτερο χαρακτήρα αποκτά και η εφεδρεία των φασιστικών και ναζιστικών κομμάτων και οργανώσεων (ΛΑΟΣ, χρυσή αυγή) για να απορροφούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να τη στρέφουν ενάντια στον αδύναμο κρίκο της εργατικής τάξης που είναι οι οικονομικοί μετανάστες όπως βέβαια και σαν το μακρύ χέρι της αστυνομίας για να καταστείλει διαδηλώσεις και να τρομοκρατήσει τα πρωτοπόρα κομμάτια του κινήματος». Η απάντηση σε αυτό το επίπεδο καθορίζεται από τη στάση που κρατάμε απέναντι στο συνολικό “δημοκρατικό” ζήτημα και είναι λάθος η αυτονόμηση του σε μέτωπα όπου θα χωράει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία μέχρι και αστοί με “δημοκρατική σκέψη”. Αντίθετα θέλουμε το αντιφασιστικό μέτωπο να ενταχθεί στην πάλη ενάντια στη σύγχρονη κοινοβουλευτική χούντα για να συνδεθεί με το στόχο που συγκινεί και συσπειρώνει χιλιάδες αγωνιστές, αυτόν της αντικαπιταλιστικής ανατροπής-επανάστασης.
Ψηφοφορία: Υπέρ: 52, Κατά: 0, Λευκά: 2, Η πρόταση δεν περνάει.
2η Τροπολογία: Στις θέσεις αναφέρει:
Θέση 35 «Φυσικά, η στάση των ταξικών δυνάμεων του εργατικού κινήματος και της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς απέναντι σε τέτοιες κυβερνήσεις δεν είναι ίδια με τη στάση απέναντι σε καθαρά αστικές κυβερνήσεις, ωστόσο σε κάθε περίπτωσή η θέση μας είναι ότι μια σύγχρονη επαναστατική στρατηγική δεν περνάει μέσα από την διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας».
Προτείνουμε να αντικατασταθεί με το σαφέστερο: «ωστόσο σε κάθε περίπτωση η θέση μας ότι δεν συμμετέχουμε σε τέτοιες κυβερνήσεις.».
Παρέμβαση – Τοποθέτηση: Π.Ν. (μέλος ΑΡ.ΑΝ.): Εκτός από την οριοθέτησή μας από τον κυβερνητισμό θα πρέπει να δούμε γιατί δεν συμμετέχουμε σε τέτοιες κυβερνήσεις και ποια οφείλει να είναι μια σύγχρονη πρόταση της εργατικής εξουσίας από πλευράς ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  
Τελική πρόταση για την 2η τροπολογία που συνδιαμορφώθηκε από Ν.Α.Ρ. και ΑΡ.ΑΝ.:
«ωστόσο σε κάθε περίπτωσή η θέση μας είναι ότι μια σύγχρονη επαναστατική στρατηγική και τακτική δεν περνάει μέσα από την διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας, η θέση μας είναι ότι δεν συμμετέχουμε σε τέτοιες κυβερνήσεις. Η κατάληψη της εργατικής εξουσίας είναι σύνθετη, αντιφατική και πρωτόγνωρη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βασίζεται και να προωθείται από όργανα εργατικής επιβολής, αντιθεσμούς και να έρθει σε ρίξει με το αστικό κράτος και τους θεσμούς του.
Ψηφοφορία: Υπέρ: 52, Κατά: 0, Λευκά: 2
Η πρόταση δεν περνάει.
3η Τροπολογία: Είναι λάθος η διατύπωση να καλείς τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και για «Συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων» και για «επιτροπή συνδικάτων και συνδικαλιστών»: Σε ένα ενιαίο συνδικαλιστικό μόρφωμα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Στη θέση 4 παράγραφο 2η, μετά από το σημείο που αναφέρει: «...το συντηρητισμό και το σεχταρισμό του ΠΑΜΕ.» να αντικατασταθεί μέχρι το τέλος της παραγράφου με το παρακάτω: Χωρίς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αποκλείει τη δυνατότητα της αυτοτελούς παρέμβασης της κάθε οργάνωσης, θα πρέπει να δώσει όλες τις δυνάμεις της για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Αυτός ο δρόμος περνάει από την ενιαία συμμετοχή των μελών στο Συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων και αντίστοιχών συντονισμών και σε άλλες πόλεις, καθώς και την δημιουργία τέτοιων μορφωμάτων, όπου δεν υπάρχουν.
Παρέμβαση: Π.Ν. (μέλος ΑΡ.ΑΝ.): Η Αριστερή Ανασύνθεση στηρίζει τη πρόταση του ΝΑΡ.
Ψηφοφορία: Υπέρ: 55, Κατά: 0, Λευκά: 1
Η πρόταση υπερψηφίστηκε και περνάει. Αποτελεί απόφαση της γενικής συνέλευσης.
4η Τροπολογία:
Η θέση 3 της πρότασης για το οργανωτικό να αντικατασταθεί από την παρακάτω θέση:
Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουν σε τοπικές και κλαδικές επιτροπές, στις οποίες γίνεται η εγγραφή των μελών ΚΑΙ η εκλογή αντιπροσώπων, με βάση την αρχή ένα μέλος - μία ψήφος. Στη λογική της εργατοπαραγωγικής συγκρότησης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το βάρος πέφτει στις κλαδικές επιτροπές και στην προσπάθεια συγκρότησής τους όπου αυτές δεν υπάρχουν. Σε αυτή τη λογική, εκλέγονται αντιπρόσωποι, καταρχάς από τις κλαδικές επιτροπές και όπου αυτές δεν έχουν συγκροτηθεί, από τις τοπικές.
Τελική πρόταση η οποία συνδιαμορφώθηκε από ΑΡ.ΑΝ. και ΝΑΡ:
Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουν σε τοπικές και κλαδικές επιτροπές, στις οποίες γίνεται η εγγραφή των μελών ΚΑΙ η εκλογή αντιπροσώπων, με βάση την αρχή ένα μέλος - μία ψήφος. Στη λογική της εργατοπαραγωγικής συγκρότησης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το βάρος πέφτει στις κλαδικές επιτροπές και στην προσπάθεια συγκρότησής τους όπου αυτές δεν υπάρχουν. Σε αυτή τη λογική, εκλέγονται αντιπρόσωποι, καταρχάς από τις κλαδικές επιτροπές και ταυτόχρονα εξαιτίας της αναγκαιότητας εμπλοκής μας με τοπικά ζητήματα και της ανάπτυξης συλλογικών πρακτικών αλληλεγγύης σε γειτονιές, συγκροτούμε τοπικές επιτροπές με ισότιμη βαρύτητα.
Ψηφοφορία: Υπέρ: 46, Κατά: 0 , Λευκά: 1. Η πρόταση δεν περνάει.
Τοποθέτηση: Π.Ν. (μέλος ΑΡΑΝ): Προτείνουμε τις παρακάτω τροπολογίες:
1η Τροπολογία: προσθήκη στο τέλος της θέσης 40:
Για το αγροτικό ζήτημα: Τα ερωτήματα που τίθενται για την επόμενη μέρα, της υλοποίησης μέρους των αιτημάτων μας, είναι υπαρκτά. Πώς θα τραφεί ο λαός μας όταν εισάγουμε τα πάντα, πώς θα ανορθωθεί η αγροτική παραγωγή, πώς θα στηριχθούμε στις δυνάμεις μας, πώς θα κατοχυρώσουμε διεθνείς σχέσεις χωρίς να απομονωθούμε. Στην προσπάθεια αναμέτρησης με αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να επεξεργαστούμε όρους παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας σε σοσιαλιστική βάση, σε ρήξη με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και το μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης (του υπερδανεισμού, υπερκαταναλωτισμού, καταστροφής περιβάλλοντος), όρους συλλογικής δημιουργίας και αξιοποίησης των παραγωγικών δυνατοτήτων μας. Να ανιχνεύσουμε όρους διεθνών σχέσεων μετά την έξοδο από την ΕΕ που να στηρίζονται στην αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, σε ρήξη με το σύγχρονο ιμπεριαλισμό και τις σχέσεις επιτήρησης ΕΕ και ΔΝΤ.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει η ανάπτυξη αγροτικής παραγωγής με όρους προστασίας του εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, με θεσμοθέτηση εγγυημένων τιμών στα προϊόντα και δασμούς στα προϊόντα εισαγωγής, σε ρήξη με το καθεστώς των μεσαζόντων και της ΚΑΠ. Με μάχιμους αγροτικούς συνεταιρισμούς και συνεταιριστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής, σε ρήξη με το μοντέλο συνεταιρισμών-γραφειοκρατικών μηχανισμών-, υπερασπιστών της κυρίαρχης αγροτικής πολιτικής και της ΚΑΠ. Η αναδιανομή και καλλιέργεια της γης στους ακτήμονες, ανέργους. Η παραγωγή ποιοτικών και προσιτών στο λαό προϊόντων που θα εγγυώνται τη διατροφικά αυτάρκεια και επάρκεια. Πάνω από όλα, θα πρέπει ο ίδιος ο εργαζόμενος λαός να προετοιμαστεί και να είναι σε θέση να στηρίξει ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Ψηφοφορία: Υπέρ: 40, Κατά: 0, Λευκά: 4
1η Πρόταση: Σε σχέση με το Πανελλαδικό Συντονιστικό και τη Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή που αναφέρει το κείμενο θέσεων, πιστεύουμε πως η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πρέπει να εκλέγει μόνο το Π.Σ. το οποίο θα εκλέγει με την σειρά του την Κ.Σ.Ε.. Η Κ.Σ.Ε να είναι υπόλογη στο Π.Σ.. Με το τρόπο αυτό θα αποφύγουμε τη δημιουργία δύο παράλληλων οργάνων και τελικά την μετατροπή του Π.Σ. σε απλό διακοσμητικό όργανο.
Παρέμβαση: Μ.Γ. (μέλος νΚΑ): Το ΝΑΡ και η νΚΑ συμφωνούν με την παραπάνω πρόταση και θα την υπερψηφίσουν.
Ψηφοφορία: Υπέρ: 47, Κατά: 0, Λευκά: 0 . Η πρόταση δεν περνάει. 
2η Τροπολογία: Καλούμε τους αγωνιστές της Συνέλευσης να συνδιαμορφώσουμε την παρακάτω τροπολογία στη βάση της αναγκαιότητας η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συγκεκριμενοποιήσει τη μετωπική λογική που αναφέρεται στη θέση 43.
Προτείνουμε:
Προσθήκη στη θέση 43 μετά από το σημείο που αναφέρει «των σημερινών ηγεσιών της Αριστεράς» να αντικατασταθεί μέχρι το τέλος της παραγράφου με το παρακάτω: «,και να συνδιαμορφώσουμε σε κατεύθυνση αντικαπιταλιστική και ανατρεπτική ένα αριστερό αντικαπιταλιστικό μέτωπο ικανό να ηγηθεί των νικηφόρων εξεγέρσεων. Η αποδοχή των βασικών στόχων του αναγκαίου σήμερα αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης (διαγραφή χρέους, έξοδος από ευρωζώνη και ΕΕ, εθνικοποίηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, ριζική αναδιανομή εισοδήματος, κατοχύρωση πραγματικής εθνικής ανεξαρτησίας) η επιμονή στην κατεύθυνση του λαϊκού ξεσηκωμού και της ταξικής ανασυγκρότησης του λαϊκού κινήματος, η ρήξη με τον κυβερνησμό, στο όνομα μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής προοπτικής είναι για εμάς οι αναγκαίοι πολιτικοί όροι μιας τέτοιας μετωπικής προσπάθειας.» Σε αυτό το πλαίσιο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παράλληλα με την επιμονή στην ανατρεπτική κοινή δράση θα πάρει όλες τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες για να ανοίξει δημόσια η συζήτηση για ένα τέτοιο αριστερό μέτωπο καλώντας δυνάμεις αγωνιστές και ρεύματα γύρω από τα αναγκαία στοιχεία ενός κοινού πολιτικού βηματισμού.
Ψηφοφορία: Υπέρ: 20, Κατά: 27, Λευκά: 2. Η πρόταση δεν περνάει.
Τοποθέτηση: Σ.Μ. (δικηγόρος μέλος τοπικού συντονιστικού ΑΝΤΑΡΣΥΑ):
1η Πρόταση: Οι αντιπρόσωποι υποχρεούνται να μεταφέρουν την άποψη και τις αποφάσεις στη συνελεύσεις στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
Ψηφοφορία: Υπέρ: 27, Κατά: 1, Λευκά: 2
2η Πρόταση: Τα εκλεγμένα μέλη της Κεντρικής Συντονιστική Επιτροπή και του Πανελλαδικού Συντονιστικού να είναι υπόλογα στις τοπικές οργανώσεις τους.
Ψηφοφορία: Υπέρ: 27, Κατά: 1, Λευκά: 2. Η πρόταση δεν περνάει.
Τοποθέτηση: Π.Θ. (μέλος Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ): 
1η Πρόταση: Τα μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού να ορίζονται από τις τοπικές επιτροπές δηλαδή να είναι αιρετοί και ανακλητοί.
Ψηφοφορία: Υπέρ: 4, Κατά:7, Λευκά: 12
Λήξη τροπολογιών – προτάσεων.
Προεδρείο: Η πρόταση που υπερψηφίστηκε και αποτελεί απόφαση είναι η εξής:
Τροποποίηση επί του κειμένου θέσεων του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Στη θέση 4 παράγραφο 2η, μετά από το σημείο που αναφέρει: «...το συντηρητισμό και το σεχταρισμό του ΠΑΜΕ.» να αντικατασταθεί μέχρι το τέλος της παραγράφου με το παρακάτω: Χωρίς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αποκλείει τη δυνατότητα της αυτοτελούς παρέμβασης της κάθε οργάνωσης, θα πρέπει να δώσει όλες τις δυνάμεις της για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Αυτός ο δρόμος περνάει από την ενιαία συμμετοχή των μελών στο Συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων και αντίστοιχών συντονισμών και σε άλλες πόλεις, καθώς και την δημιουργία τέτοιων μορφωμάτων, όπου δεν υπάρχουν.
12. Εκλογή Αντιπροσώπων για την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη
Τεχνική Γραμματεία: με βάση το μέτρο 1/3 επί των παρόντων μελών της γ.σ. (παρόντα μέλη 82) εκλέγονται 27 αντιπρόσωποι. Η Τεχν. Γρ. Προτείνει ομόφωνα 27 μέλη της Τ.Ε. Ηρακλείου, και θέτει προς ψήφιση την πρόταση.
Ψηφοφορία: η πρόταση περνάει ομόφωνα από το σώμα της γενικής συνέλευσης.
Λήξη Γενικής Συνέλευσης (ώρα 23:10)



Συνέλευση ΤΕ Ιλίου - Πετρούπολης - Καματερού - Αγίων Αναργύρων (23/10)
Καταγραφή προτάσεων που πλειοψήφησαν μετά από ενδεικτική ψηφοφορία στην συνέλευση συζήτησης του κειμένου του Κεντρικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το οργανωτικό ζήτημα
ΓΕΝΙΚΑ
Θεωρούμε την εισήγηση του ΚΣ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το οργανωτικό, ως βάση για τη συζήτηση, πράγμα το οποίο ψηφίστηκε από το σύνολο της συνέλευσης.
Εκτιμούμε, ωστόσο, πως το κείμενο έχει ελλείψεις και αδυναμίες και, για αυτόν το λόγο, προτείνουμε τις εξής προσθήκες-τροποποιήσεις οι οποίες ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία μετά από ενδεικτική ψηφοφορία: 
1) Στο σημείο 2 του κειμένου, όπου περιγράφονται οι βασικές αρχές ένταξης στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο τέλος της δεύτερης πρότασης να προστεθεί: …… «ενάντια σε κάθε διεθνή καπιταλιστικό οργανισμό (ΕΕ ΝΑΤΟ) για την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από αυτούς». Επίσης να προστεθεί η πρόταση: «η εγγραφή των μελών γίνεται ατομικά και με τη συλλογική απόφαση της συνέλευσης της επιτροπής που ζητά να εγγραφεί».
2) Στο παραπάνω σημείο προτείνεται επίσης να προστεθεί η εξής παράγραφος: «Το μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει τακτικά στις διαδικασίες και είναι συνεπές στις αποφάσεις της επιτροπής που ανήκει. Η ιδιότητα του μέλους ή η αφαίρεσή της αποφασίζεται από το σύνολο της Επιτροπής. Συνεργάζεται με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής και συμμετέχει σε συλλογικότητες στο χώρο δουλειάς και στη γειτονιά».
3) Στο σημείο 3 του κειμένου η πρόταση «Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορούν να συμμετέχουν, εφόσον το επιθυμούν και στην Τοπική και στην Κλαδική Επιτροπή του χώρου δραστηριότητάς τους αλλά έχουν δικαίωμα εκλογής αντιπροσώπων μόνο από τις Τοπικές.» , να αντικατασταθεί με την πρόταση «Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορούν να συμμετέχουν, εφόσον το επιθυμούν και στην Τοπική και στην Κλαδική Επιτροπή του χώρου δραστηριότητάς τους αλλά έχουν δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται αντιπρόσωποι μόνο σε μία από τις δύο.» Να προστεθεί ότι οι κλαδικές επιτροπές συζητούν και σχεδιάζουν την πολιτική παρέμβαση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον εργασιακό χώρο, επιδιώκοντας την εμφάνιση μέσα από ένα ενιαίο αντικαπιταλιστικό σχήμα, όπου είναι αυτό εφικτό.
4) Συγκροτείται στα πλαίσια του Πανελλαδικού Συντονιστικού μια Γραμματεία Συνδικαλισμού με αρχικά συμβουλευτικό χαρακτήρα και με στόχο τη συμβολή στην προσπάθεια απόκτησης κοινής αντίληψης και δράσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο εργατικό κίνημα, καθώς και την εμφάνισή της μέσα από ενιαία αντικαπιταλιστικά σχήματα σε εργασιακούς χώρους.
5) Θεωρούμε αναγκαία την εμβάθυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κεντρικών οργάνων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών της. Οι αποφάσεις της ΚΣΕ μεταφέρονται στις επιτροπές, καθώς επίσης οι αποφάσεις κάθε επιτροπής μεταφέρονται στην ΚΣΕ αλλά και στις υπόλοιπες επιτροπές.
6) Η ανάγκη εναλλαγής (κυκλικότητα) στα όργανα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (πχ χρονικό όριο στη θητεία των μελών στα όργανα αυτά) είναι σημαντική. Όριο οι 2 συνεχόμενες θητείες σε όλα τα όργανα.
7) Δημιουργείται η αναγκαία περιφερειακή δομή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (συγκρότηση ενδιάμεσων οργάνων σε περιφερειακό επίπεδο) με στόχο την καλύτερη, αποτελεσματικότερη και πιο δημοκρατική λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε πανελλαδικό επίπεδο. Επίσης, γίνεται ορθολογική ανακατανομή κι επαναχάραξη των Τοπικών ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα αυτοδιοικητικά δεδομένα. Κατεύθυνσή μας μια Τοπική σε κάθε Δήμο.
8) Η Συνδιάσκεψη εκλέγει μόνο το Πανελλαδικό Συντονιστικό, το οποίο είναι υπεύθυνο με τη σειρά του για την εκλογή της Κ.Σ.Ε. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται η δημιουργία 2 παράλληλων κεντρικών οργάνων και, τελικά, η μετατροπή του Πανελλαδικού Συντονιστικού σε απλό, διακοσμητικό όργανο.
9) Λαμβάνεται πρόνοια για τη διενέργεια έκτακτης συνδιάσκεψης σε περίπτωση που ανακύψει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.
10) Οι Γενικές Συνελεύσεις των Επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα, χωρίς αυτό να δεσμεύει τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Οι τοπικές και οι κλαδικές επιτροπές συνεδριάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα (τα οποία αποφασίζουν αυτές) με κατεύθυνση τη σταθεροποίηση σε μηνιαία βάση. Οι ολομέλειες αυτές έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα, χρειάζεται δε να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση όλων των μελών και ενδεικτική θεματολογία, η οποία να γνωστοποιείται έγκαιρα για την προετοιμασία και την ουσιαστική συμβολή όλων των μελών στις αποφάσεις. Για να μπορέσει μια συνέλευση να αποφασίσει χρειάζεται να είναι παρόντες το ½+1 των ταμειακώς εντάξει μελών της. Η ΓΣ αποφασίζει με πλειοψηφία 3/5 των παρόντων για όλα τα ζητήματα.
11) Για όλα τα όργανα υπάρχει πρόβλεψη για ποσόστωση 10% επί του συνόλου των μελών για να εκπροσωπούνται όλες οι οργανώσεις. Τουλάχιστον το 20% των θέσεων των οργάνων καταλαμβάνεται από μέλη που δεν ανήκουν σε οργανωμένη συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαθεσιμότητες. Εάν το ποσοστό αυτό δεν καλυφθεί με βάση το αποτέλεσμα της εκλογής, οι τελευταίοι με βάση τον αριθμό των ψήφων εκλεγόμενοι που ανήκουν σε οργανωμένες συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντικαθίστανται από τους αντίστοιχους πρώτους σε αριθμό ψήφων μη ενταγμένων σε οργανώσεις μέχρι τη συμπλήρωση του ως άνω ποσοστού.
12) Δημιουργείται πανελλαδικό έντυπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (εφημερίδα) που κυκλοφορεί και διακινείται από όλα τα μέλη της σε τακτική βάση (πχ 15νθήμερη) με κατεύθυνση την εβδομαδιαία.
ΤΟΠΙΚΑ
Επίσης, όσον αφορά στην τοπική επιτροπή, ψηφίστηκαν και θα εξεταστούν στην επόμενη συνέλευση τα παρακάτω:
1. Εκλέγεται μόνιμη Συντονιστική Επιτροπή που οργανώνει την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνέλευσης, με βάση και το προηγούμενο σημείο ‘6’ και το κείμενο του ΚΣ.
2. Δημιουργούνται από τη Συνέλευση θεματικές επιτροπές (πχ Παιδεία, ποιότητα ζωής, συγκοινωνίες, κτλ) για τοπικά θέματα που θα επεξεργάζονται προτάσεις σε μόνιμη βάση και θα τις προτείνουν στη Συνέλευση, όπως επίσης και ομάδα οικονομικής διαχείρισης.
3. Δημιουργείται έντυπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιλίου-Πετρούπολης-κτλ που θα κυκλοφορεί και θα διακινείται σε τακτική βάση (πχ διμηνιαία αρχικά). Συστηματοποιείται η παρουσία στο διαδίκτυο (blog κτλ).
4. Στο μέλλον, εφόσον υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις (μαζικότητα, κτλ), η κατεύθυνσή μας είναι να υπάρχει Καλλικρατική οργάνωση των Τοπικών Επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανά δήμο, δηλ ξεχωριστή Τ.Ε. για Ίλιον, Πετρούπολη, Καματερό-Αγίους Αναργύρους, Αχαρνές, Φυλή, ύστερα από ανάλογη εκτίμηση της συνέλευσης.


Συνέλευση ΤΕ Μαγνησίας (23/10)



Έλαβε χώρα την Κυριακή 23/10/2011 η τοπική Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας με θέματα την τοποθέτηση πάνω στα εισηγητικά κείμενα του Κεντρικού Συντονιστικού προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Μετώπου και την εκλογή αντιπροσώπων.
Τα εισηγητικά κείμενα υπερψηφίστηκαν ως βάση συζήτησης. Επιπλέον υπερψηφίστηκαν οι κάτωθι προτάσεις οι οποίες τέθηκαν στο σώμα προς ψήφιση:
1. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας θεωρεί επιβεβλημένη τη συγκρότηση του Μετώπου σε κλαδική βάση πέρα από την τοπική.
2. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση επιτροπών αλληλεγγύης με ιδιαίτερη αιχμή τα χαράτσια.
3. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας θεωρεί ότι η μετωπική πολιτική του συνόλου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να ακολουθεί τις κάτωθι κατευθύνσεις:
Α. Σε κοινωνικό επίπεδο
Προώθηση μορφών αγωνιστικής ταξικής ενότητας και κοινής δράσης στο εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα (από κοινές απεργιακές φρουρές με άλλα ρεύματα μέσα στο εργατικό κίνημα έως το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων)
Β. Σε πολιτικό επίπεδο
Θεωρούμε το σύνολο του πολιτικού προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως ελάχιστο προαπαιτούμενο για τη συγκρότηση πολιτικού μετώπου με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Ιδιαίτερα, θεωρούμε την πάλη για αντικαπιταλιστική έξοδο από την ΕΕ ως απόλυτης σημασίας κόμβο της αναγκαίας απάντησης από τη σκοπιά των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.
Γ. Σε ιδεολογικό επίπεδο
Αιχμή της ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης και του αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης πρέπει να γίνει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσω της κοινωνικοποίησης των στρατηγικών τομέων τομέων της οικονομίας και των επιχειρήσεων που κλείνουν, υπό εργατικό έλεγχο. Τα άλλα αιτήματα του αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης (εθνικοποίηση τραπεζών χωρίς αποζημίωση στους μετόχους αυτών, στάση πληρωμών – μονομερής διαγραφή του χρέους κτλ.) τίθενται ως τα αναγκαία μέτρα – προϋποθέσεις για να αρχίσει να υλοποιείται ο βασικός στόχος, ήτοι ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της παραγωγής στους βασικούς τομείς της οικονομίας.


Συνέλευση ΤΕ Νοτίων Προαστίων (22/10)

Χθες 22/10 στο Α ΚΑΠΗ Αργυρούπολης πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνέλευση της ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Νοτίων Προαστίων με θέμα την εκλογή αντιπροσώπων ενόψη της 1ης Συνδιάσκεψης.
Στην ΤΕ είναι εγγεγραμμένα μέλη 94 άτομα, εκ των οποίων 74 έλαβαν μέρος στην εξαιρετικά πλούσια χθεσινή διαδικασία. 
Η συνέλευση είχε πρακτικά δύο σκέλη: 
1. Το πρώτο - και σε συνέχεια της προηγούμενης συνέλευσης της 15/10 - αφορούσε την ψήφιση επί της αρχής της οργανωτικής και πολιτικής πρότασης που κατέθεσε το ΚΣ, αλλά και κατάθεση τροποποιήσεων επί σημείων και των δύο κειμένων. Η συνέλευση ενέκρινε επί της αρχής και τις δύο προτάσεις, ενώ επί των τροποποιήσεων υπερψήφισε μία σειρά σημείων επί του οργανωτικού (όπως συγκρότηση κλαδικών επιτροπών, εκλογή πανελλαδικού συντονιστικού και εκλογή από αυτό του Κεντρικού Συντονιστικού), ενώ πλούσια συζήτηση έγινε γύρω από τις πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο εσωτερικό της αριστεράς, το ρόλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως πυρήνα ενός αντικαπιταλιστικού πόλου, την αναγκαιότητα ενός αριστερού μετώπου σε αντικαπιταλιστική και ανατρεπτική κατεύθυνση κ.α. χωρίς όμως να υπερψηφιστεί σε αυτό το επίπεδο κάποια συγκεκριμένη τροποποίηση.
Οι τροποποιήσεις που υπερψηφίσθηκαν θα κατατεθούν στο σώμα της συνδιάσκεψης όχι ως "αποφάσεις" αλλά ως "κατάθεση άποψης" της τοπικής επιτροπής, μετά από πρόταση του τοπικού συντονιστικού, καθώς σύντροφοι κατέθεσαν ενστάσεις ως προς τη δυνατότητα των τοπικών επιτροπών να αποφασίζουν επί των εισηγητικών κειμένων της συνδιάσκεψης και στο βαθμό που αυτά θα κριθούν από το σώμα της συνδιάσκεψης και τους εκλεγμένους σε αυτή αντιπροσώπους.
2. Το δεύτερο είχε να κάνει με την εκλογή των αντιπροσώπων. Η συνέλευση απέρριψε την πρόταση συναινετικής εκλογής αντιπροσώπων που κατέθεσε το συντονιστικό της τοπικής επιτροπής, για λόγους που αφορούσαν τόσο τη λίστα των υποψηφίων, όσο και επί της αρχής για λόγους που άπτονται της δημοκρατικής λειτουργίας της ΤΕ και την επί της ουσίας ερμηνεία της έννοιας "ένα μέλος - μία ψήφος". Η συνέλευση εξέλεξε εφορευτική επιτροπή και προχώρησε στη διαδικασία της εκλογής αντιπροσώπων, με συγκρότηση λίστας υποψηφίων κατόπιν πρότασης τους από συντρόφους και ψηφοφορία σε κάλπη. Κατόπιν της ψηφοφορίας και κατά τα μέτρα που έχει ορίσει το ΚΣ η εφορευτική επιτροπή συνέταξε και το αντίστοιχο εκλογικό πρακτικό που θα αποσταλεί στο ΚΣ. Η τοπική επιτροπή εξέλεξε 24 αντιπροσώπους. .


Συνέλευση ΤΕ Αγίας Παρασκευής - Χολαργού - Παπάγου (22/10)
Στις 22/10 πραγματοποιήθηκε η συνέλευση της Τ. Ε. Αγ. Παρασκευής-Χολαργού-Παπάγου στο κατειλημμένο από τους εργαζόμενους του Δήμου δημαρχείο της Αγ. Παρασκευής.
Αποτιμώντας τις εξελίξεις από την 48ωρη Γενική Απεργία, έγινε παράλληλα συζήτηση με προτάσεις, παρατηρήσεις και συμβολές από συντρόφους και συντρόφισσες για την οργανωτική συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Τα Κείμενα Θέσεων του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εγκρίθηκαν επί της αρχής σχεδόν ομόφωνα. Στο πολιτικό κείμενο καταγράφηκαν 2 αποχές και στο οργανωτικό κείμενο 9 λευκά και 3 αποχές.
Η Τ. Ε. εξέλεξε 15 αντιπροσώπους με ευρεία συναίνεση για την πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
(blog TE)

Συνέλευση ΤΕ Πειραιά (22/10)    


Μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικά  μεταβαλλόμενο μέρα με τη μέρα, με συνθήκες λαϊκού αγώνα  πραγματοποιήθηκε  και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά ,  η Συνέλευση της τοπικής επιτροπής  ΑΝΤΑΡΣΥΑ  με την επιλογή των 15 αντιπροσώπων για τη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
Πέραν από τις ουσιαστικές και εύστοχες τοποθετήσεις των ομιλητών , κατατέθηκαν και σημαντικές προτάσεις οι οποίες  ομολογουμένως προσφέρουν στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Συνδιάσκεψη τροφή για διάλογο πάνω την οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου